header foto
 
Arbitrage

Nieuwe spelregels: spelers en scheidsen opgelet !!

Nieuws afbeelding 4-9-2012
In de bijlage kunt u het nieuwe spelreglement vinden geldig vanaf 1 augustus 2012. Gewijzigd is dat ook een "eigen doelpunt" telt! Het criterium voor een doelpunt is dat de bal binnen de circel door een willekeurige speler is aangeraakt. Nieuw is dus, dat de bal binnen de cirkel door een (doel)verdediger gescoord kan worden zonder dat een aanvaller de bal binnen de circel raakte. Let op dat het ook een doelpunt is als de (doel)verdediger bij het scoren een overtreding maakt; dan geldt de voordeelregel. 
 
Ook nieuw is, dat vanuit een spelhervatting (vrije slag, inslag, uitslag, beginslag, lange hoekslag) de bal direct omhoog gespeeld mag worden. Uiteraard mag er geen gevaarlijk spel veroorzaakt worden. 
Ook mag uit een spelhervatting een "self-pass" genomen worden. Hierbij hoef je niet meer "2 acties" te doen, zoals voorheen. Daarbij wordt het belangrijker dat :
a. de bal eerst gecontroleerd wordt (stilgelegd, mag tollen) voordat deze genomen wordt
b. de bal op de juiste plek genomen wordt (om te veel voordeel van het snelle nemen tegen te gaan).
Alleen een strafcorner, strafbal of bully mogen niet met een self-pass genomen worden. 
 
Tot slot aandacht voor de 5-meter afstand. Bij de meeste spelhervatting hoef je niet te wachten tot je tegenstander op 5-meter afstand staat. De tegenstander die niet op 5-meter afstand staat mag niet de bal spelen of hinderen. Maar in het 23-meter gebied moet de aanvaller wachten tot alle spelers (aanvallers en verdedigers) op 5-meter afstand staan !
 
Heb je vragen of opmerkingen: laat ze graag weten !
Gerdy van Bellen /scheidsrechtercommissie ([email protected])
Bijlage