header foto
 
Hockeyzaken

Castricum Dames 1 - Gooische Dames 1

Nieuws afbeelding 3-4-2018

Castricum dames buigen pas na shoot-outs voor 1e Klasser Gooische HC

Castricum – Gooische HC (0- 0) 2- 2

Het bekeravontuur van Castricum is helaas voorbij. Gooische bleek 2e Paasdag te sterk en won van Castricum door shoot outs na een 2- 2 stand over de reguliere speeltijd. Bij Castricum overheerste na afloop een gevoel van trots, ondanks de uitschakeling. Dat was terecht want de ploeg van Djurre Roggeveen en Daan van der Helm gaf GHC uitstekend partij. De vierde ronde van de beker tussen 3e Klasser Castricum en 1e Klasser Gooische HC had alles wat hockey zo mooi maakt: goed spel, hoog tempo, spanning, strijd en een spectaculair scoreverloop. Een echte bekerkraker dus. Met Gooische als terechte winnaar, zo eerlijk moet je wel zijn. De ploeg van coach Dave Smolenaars kon echter het verschil niet maken in de reguliere speeltijd. Uiteindelijk brachten shoot outs de beslissing en daarin toonde de kampioenkandidaat uit de 1e Klasse zich net iets beter dan Castricum, 3- 4.

Zelden is een bekerwedstrijd zo enerverend geweest als die op 2e Paasdag tussen Castricum en GHC (Gooische). Alsof de fans van Castricum dit aanvoelden waren maar liefst 200 toeschouwers afgekomen op het bekerduel. Die zagen vanaf het begin dat Gooische HC de betere ploeg was. Wie echter rekende op een makkelijke middag voor de bezoekers uit Hilversum, kwam bedrogen uit. Met een hard verwarmende inzet en met een collectief goed strijdplan wist Castricum GHC goed te bespelen. Castricum hield de ruimtes klein en was scherp in de duels. GHC kreeg nauwelijks uitgespeelde kansen in de 1e helft, maar wel een handvol strafcorners. Daar ging de ploeg van Smolenaars slordig mee om. Het was zelfs Castricum dat in de 1e helft de beste kansen creëerde, maar die werden ook niet benut. Melissa van Straaten kwam in kansrijke positie net niet tot een afronding en Maxime Mobach schoot vrij voor GHC doelvrouw Sophie Kusters rakelings naast.

De vraag was of Castricum ook in de 2e helft goed tegenstand zou kunnen bieden aan GHC. In de 1e minuut hield Castricum alvast de adem in. Duveke de Gaay Fortman schoot echter voorlangs na een knappe actie van rechter aanvaller Valerie Snel. Even later gleed de rechterspits opnieuw langs haar tegenstander, maar weer had Duveke de Gaay Fortman het vizier niet op scherp. Of het nu een ongelukje was of pure frustratie van De Gaay Fortman, maar een onbesuisde actie op Amber Brakenhoff betekende een tijdstraf voor de aanvalster van GHC. Amber Brakenhoff hield daar overigens een vervelende blessure aan over en ook zij moest naar de kant. Beide ploegen werden verplicht tot enkele omzettingen en de druk op het Castricum doel werd er niet minder om. Castricum keepster Alies Dekkers redde bekwaam bij een strafcorner. De scheidsrechter had echter gezien dat de bal bij de actie iets omhoog was gegaan en gaf een nieuwe strafcorner. Die leverde weer een hachelijke situatie op voor het Castricum doel, waar van alles gebeurde, behalve dat de bal over de doellijn ging! Direct daarna scoorde Floor Groepenhoff dan toch uit een strafcorner, 0- 1. GHC bleef daarna Castricum onder druk zetten en de thuisploeg had in balbezit moeite om de vrije speelster te vinden. Castricum leed daardoor veel balverlies en kwam maar niet onder de druk van GHC vandaan. Tien minuten voor tijd leek Marleen Wolters het duel beslist te hebben na een knappe actie door het midden, 0- 2.

Met nog zes minuten op de klok deed een strafcorner voor Castricum de hoop bij de thuisploeg weer herleven. Een goal werd de strafcorner niet, maar de toon voor de resterende minuten was gezet. Het publiek ging weer als één "man” achter de ploeg staan en de slotfase mondde uit in een wonderbaarlijke wederopstanding van Castricum. Geheel in de sfeer van Pasen zou je kunnen zeggen. Een fraaie aanval over links, opgezet door Fabienne Kick en Britt Laan, kwam recht voor het doel van GHC. Daar dook Melissa van Straaten op die de bal stoïcijns tegen de plank sloeg, 1- 2. Nauwelijks één minuut later was het weer raak. Maxime Mobach wipte de bal over keepster Sophie Kusters, 2- 2. Wat een ontlading gaf die treffer bij de thuisploeg en de trouwe fans! Shoot outs zouden de beslissing gaan brengen. Daarin brachten Amber Brakenhoff en Maud Laan Castricum tweemaal op voorsprong, maar trok GHC uiteindelijk aan het langste eind. Floor Groepenhoff was het feestvarken bij GHC nadat zij de winnende had gescoord, 3- 4. Castricum coach Daan van der Helm had aan één woord genoeg om zijn gevoel na afloop te omschrijven. "Trots, dat is mijn gevoel over de prestatie van het team. We waren er vandaag heel dichtbij! Als je Gooische op shoot outs weet te houden doe je het gewoon heel goed. Daarom ben ik vandaag heel erg trots op al deze meiden!”

Klaas Dekkers.